Šahohlačnik d.o.o. je bil leta 2000 ustanovljen kot Šahohlačnik, Zavod za napredek šaha in se je v d.o.o. preoblikoval šele čez desetletje. Zavod/podjetje od leta 2000 nepretrgoma posluje in se prednostno ukvarja s projekti, vezanimi na razvoj šaha.

V prvih letih se je Šahohlačnik ukvarjal predvsem z izobraževalnimi projekti. Ekipa vrhunskih strokovnjakov (večinoma velemojstri in/ali Starejši trenerji pri FIDE, svetovni šahovski organizaciji) je skrbela za treninge najboljših in najobetavnejših šahistov v Sloveniji ter v številnih državah po svetu. Ponosni smo, da smo bili glavni trenerji pri pripravi ekip za olimpijado leta 2002 na Bledu. Sodelovanje s slovensko reprezentanco smo z leti razširili po Evropi in svetu ter sodelovali z reprezentancami Nemčije, Nizozemske, Turčije, s Fundacijo Garija Kasparova, s sedežem v ZDA ter s FIDE in ECU (Evropsko šahovsko zvezo), za katere smo izvedli številne projekte.

Leta 2004 smo ustanovili Založbo Šahohlačnik, ki je doslej izdala že precej knjig. Nekaj avtorskih, nekaj prevodov slovitih knjig izpod peresa najboljšega šahista v zgodovini Garija Kasparova. Sodelujemo tudi s številnimi drugimi založbami.

Leta 2006 smo se lotili tudi prvih organizacijskih projektov. Najprej smo organizirali domače, nato še mednarodne prireditve, z vrhuncem med leti 2010 in 2012, ko smo organizirali nekaj evropskih prvenstev v različnih kategorijah, novembra leta 2012 pa še Svetovno mladinsko prvenstvo v Mariboru. Slednjega se je udeležilo preko 3.000 registriranih udeležencev iz več kot stotih držav, dogodek pa se je vpisal med največje športne dogodke v športni zgodovini štajerske prestolnice.

Po preoblikovanju Zavoda v družbo z omejeno odgovornostjo (leta 2010) smo naše poslovne dejavnosti razširili še na številna druga področja.

Danes se podjetje ukvarja s finančnimi vlaganji in svetovanji, z nepremičninami, naša temeljna dejavnost pa ostajajo projekti na področju šaha.

Že uveljavljenim področjem (izobraževanje, organizacija prireditev, založništvo) smo dodali še nekaj novih, med katerimi bi izpostavil predvsem strokovna predavanja o povezavi šaha in številnih drugih področij (poslovanje, izobraževanje, medicina, psihologija, sociologija) ter organizacijo »možganskih« team-buildingov, produktov, ki so zanimivi za podjetja in organizacije, ki niso neposredno povezani s šahom in kjer s pomočjo različnih zabavnih vsebin iz sveta iger pomagamo razvijati kreativno mišljenje in ponujamo nasvete za pravilno in učinkovito odločanje.